Friday, May 15, 2009

Macam-Macam...

  • Its been a while aku tak tulis blog. I think about a month da aku tak tulis. Since aku xtak tulis for one month,mcm2 yang hadir dlm hidup aku ni,ade yang best & ade yang x best,tp yang xtak best tu biase je since masalah mcm tu akan dtg sendiri walaupun kau xtak cari. Jadi jawapan utk masalah mcm tu kadang kite boleh la ckp mcm ni"ADE AU KESAH,CAK CAK CAK!" atau kite kene duduk berfikir panjang utk selesaikan masalah tu sendiri. Since my bff ke europe 2 minggu lepas dan aku baru nak menulis blog ni atas sbb die otw balik sini(sah2 kene maki kalau lame gile x menulis kan) jadi meh la bace baik2 k ape yang aku nak tulis(nak ckp bkn blh dgr pun kan,kan senang kalau boleh bercakap je). Untuk sebulan yang aku tak tulis,marila kite same2 bertaranum ye mendengar cerita yang Samat ingin sampaikan. Bermula dgn ape yang aku ingat ye(aku pun da ade short term issue da ni). Bermula beberape hari sebelum bff aku bercuti,sblm die bercuti die meninggalkan wasiat die dgn berpesan kat aku"kau kene beware bro,ade org nak kau mati dlm kerja kau". Jadi dgn kata2 mcm tu membuatkan aku berfikir panjang gak la kan,atas sbb dlm mesej yang disampaikan tu terselit bawhawa org2 yang nak aku mati tu adalah kawan aku sendiri yang aku tak tau sape,tapi once aku dpt tau mungkin org tu kurang selamat kot. Atas sbb2 mcm tu,bff aku pun x sebut la sape name org yang nak menjahanamkan aku tu. Cume aku perlu beringat supaya bijak memilih sape org2 yang suke mengeluarkan kata2 nista dibelakang aku & org yang selalu membantu aku bile2 mase sahaje. Ini ialah kali kedua bff aku pesan kat aku,buat mase skrang aku rase baik aku berhati-hati dan amalkan sikap nazi aku dlm bidang kerja ni sikit2. Since bff aku xde,aku mule tunjukkan sedikit sifat kekejaman aku ni(tapi aku ni bukan hitler,kalau hitler matila sekor2 aku kuarkan mulut lancang aku ni). Sejak ketiadaan bff aku ni,aku mule belajar berjalan sendiri & aku rase aku blm bijak sepenuhnye utk menjadi sape yang penah aku jadi((kalau jadi mcm dulu aku rase,xde sape akan bercakap dgn aku,mau kene penampor je keje,muahahaha). Dalam sebulan ni mcm2 yang jadi,tapi aku xtau mcm mane nak cerita ade setengah cerita hanya berhak didengar oleh diri sendiri & ade setengahnye pula hanya utk dibuat gelak tawa rakan & yang lain pulak hanya utk kawan2 yang aku anggap sebagai kawan sahaje. Sebenarnye aku ni buntu nak tulis ape sbb perjalanan sebulan ni aku mcm ingat2 lupe je. Mungkin kalau aku mulakan dgn bismillah mungkin aku ingat kot,"Dimulakan dgn bismillah,disudahi dgn alhamdulillah"(lagu raihan plak yang kuar).
  • Jom kite mulekan,skrang ni aku sedang duduk depan pc aku dalam keadaan gelap dengan secawan air panas uk aku minum & beberape lagu dari youtube utk aku menghiburkan diri,hanya 4 buah lagu sahaje utk aku dgr,kategori muzik,campur2 ye,sedih,ceria,kurang sedih,& kurang ceria, cume kurang ajar je xde. Dengan muzik yang mcm ni aku punye mood pun tukar2 la,kite mulakan dgn ape yang aku ingat iaitu Lumut,aku ke Lumut atas sbb berlangsungnye karnival jom heboh yang aku x join tapi gatal nak pg,jadi aku pun bersiap pada kul 4 pagi & bertolak dari rumah kul 6 pagi,samapi dlm kul 10(agak lambat la sbb bawak berhemah plak kan) selalunye bawak mcm syaitan,tapi atas sbb ade org marah aku bawak laju sgt,aku pun cubela slow skit skang ni. Kat Lumut tu aku pg pun xde keje,hanye semata-mata utk amik kawan aku & jumpe org jap pastu balik umah. Ape lagi yang aku ingatkan? jap2 cube pikir,yang seterusnye yang aku ingat hanyalah kerja yang agak byk2 beberape minggu ni & aku baru diberi tahu yang ahad ni aku akan ade pertner baru iaitu Hani,bdk yang takut nak takut nak tgk aku sbb muke garang sgt kot xpun mmg aku ni mmg horror,haha. Selain dari keje yang same aku dptla rezeki yang tuhan bagi iaitu side job yang senang gak la(tapi amik mase sejam gak satu take sbb ikut skrip sgt) cume aku ni xleh nak tgk skrip sgt sbb aku buat keje menggunakan skrip tu sebagai guide aku sahaje,aku bukan penghafal skrip yg bagus. Tapi alhamdulillah aku berjaya juga habiskannye,insyaallah dgn berkat tuhan & rezeki yang dikurniakanNYA itu dptla job2 lain gak kan.
  • Selain dari cite2 ni,aku rase aku xde masalah lain kot cume skrang ni aku lebih terbuka & lebih straight forward dgn org,kalau yang terase tu nak buat mcm mane kan,terime jela nasib ye. Aku cume jadi diri aku & aku jujur dgn ape yang aku kate. Dan aku xpenah menyesal sgn ape yang aku kate,for Zach,aku rase masalah aku dgn kawan aku tu da settle cume die assumed aku dengan kawan aku tu couple plak kan,walapun sebenarnye xde ape yang jadi kan,bg aku biala die nak ckp ape,aku x kesah cume jangan bile org lain tanye kuar plak kata2 lain. I will update to u bende2 lain yang org lain x perlu tahu k. Last skali sebelum aku post bende ni,aku cume nak ckp satu je "Jangan pura2 hidup bahagia,w'pun sebenarnye anda terase tekanan yang mule menutupi anda tanpa disedari diri sendiri"(cewah nak berkata-kata plak aku ni,jap lg mesti kene tikam kan). Dan aku sudahi dengan Alhamdulillah. Carus! ...LaLaLa...

2 comments:

lady my said...

mmg diks kekadang org yang kiter percaya 100% yang jadi musuh kiter akhirnye so ingat pesan aku n juga trademarks aku trust no body....
take care...

akuOVERthePAGAR said...

apiz...trust no one but yourself :) lagi2 in ur career field....kadang2 orang yang nak tolong kite tu pon mungkin akan menjahanamkan kite :) just beware la :)

p/s: first time dropby ur blog...