Thursday, April 2, 2009

Fool,April...

  • Assalamualaikum wahai kaum2 manusia(mcm evan almighty version melayu plak),nape tajuk post aku kali ni pasal fool,april? Sebab aku rase aku nak tulis mcm2 since aku da lame sangat vacation dr menulis ni(hampir seabad kot,eh2 salah da nak sebulan aku x tulis blog ni). Atas sebab yang x dpt dielakkan jadi aku pun x menulis,antara sbb2 aku x menulis ialah aku sibuk sgt melepak & pastu balik umah tros tido. Bende lain da xde da nak buat,itula rutin harian aku. Bercakap pasal april fool la kan,walaupun aku tgh syok tulis pasal april fool ni kalau sedar aku sebenarnye tgh tulis sehari lepas april fool(dlm erti kate aku ni mmg fool la ye). Ape yang aku pasal april fool ni ialah satu hari dimana kite x blh nak percaye sape2 pun termasuklah bos sendiri,kalau bos buat lawak korang tampar je(ini nak tgk btol ke ape yang die kate,mungkin petua yang baik utk org2 yang lurus bendul). Setau aku la kan,april fool ni x penahwujud pun sejak zaman nabi,tapi sebab umat2 die yang telah terpingggir dari ajaran islam terlalu mengikut budaya barat,jadi april fool ni pun jadi la tradisi kite gak(xde pun dlm kalendar islam,cube tgk 4-5kali ade ke tak tulis april fool. Xde dlm satu maal hijrah pun)
  • April fool 2009 ni,aku pun berdepan la dgn cabaran bodoh ni iaitu menjawab panggilan taik ayam rakan2 ku ni. Mule2 text aku nak ckp bende penting & aku pun layankan aje tp atas sbb dah kul 1 pagi,aku pun standby je sbb mmg da budget kalau kawan2 yang x penah nak sorok2 dari aku tetibe jadi seorang pemendam plak kan. Lepas tu aku pun call la kan & dgn selambenye ckp "kau xyah nak april fool aku". Lepas tu bantai gelak mcm org gile,lepas beberape minit aku dpt panggilan dari sorang lagi member aku,call aku ckp ade masalah. Ingat aku ni budak2 tabika yang makan biskut tiger lagi(sebenarnye makan gak da tua2 ni) aku pun lagi skali bercakap "jangan kau nak tipu aku,aku tau kau menipu". Atas sbb malas melayan kawan aku sorang lagi ni,aku pun nak try masuk tido. Aleh2 xleh tido plak atas sbb kepanasan seperti biawak golek dipanggang dlm bilik.
  • Sekarang ni nak cite merapek la plak,atasa sbb sebulan ni aku x menulis blog sbb melepak je kan,harusla mak ni ade byk cite(kalau x ngantuk harusla aku cite ye). Selepas berhempas pulas bekerja barula aku ni dapat ape yang aku nak iaitu gaji! Tapi bile dpt gaji tu pening2 plak sbb nak bayar hutang rakan2 yang terase nak hempuk aku sbb delay payment sampai tige bulan. Bayangkan x dpt gaji 3 bulan pastu asyik meminjam duit je kan,kalau harimau kene kurung pun x makan 3 bulan mau kene sembelit pastu period & meninggal. Aku ni siap kene mintak sedekah ngan mak aku lagi. Bayangkan hati seorang anak yg xnak mintak duit mak(sbb da byk sgt curik kan,amik kau balasan) tetibe kene mintak duit ngan mak kau. Kalau bapak aku,mau die bg aku makan kayu2 ikea tu dlu br die bg duit kat aku. Nak buat mcm mane,bile da susah sgt blk2 pg kat mak bapak mintak sedekah kat die org. Muke ni da mcm selipar da bile mintak duit,konon bile da besar xnak mintak duit la konon,aleh2 mintak gak. Ape punye anak da,tapi insyaallah satu hari nanti akan ku balas setiap perbuatan & kasih sayng mak bapak aku curahkan dgn perkara2 yang baik dan mengikut syariat islam(kalau jual dadah mmg la cepat kaye,pastu cepat mati gak,sape nak tanggung mak bapak aku plak pastu). Nak kaye mmg boleh aje,tp nak kaye atas usaha sendiri & kaye dgn melakukan perkara baik susah gile. Macam2 yang syaitan bisik kat telinga kite ni suruh buat bende2 jahat. Bukan la aku kat aku ni baik sgt,perangai pun mcm syaitan gak aku ni. Bile kite terikut sgt ape yang syaitan bisikkan di telinga kite ni,kite pun jadila manusia yang FOOL,dan mengikut jalan mudah utk buat ape2 perkara. Tapi bile dipikir balik menyesal plak,mule2 bile buat satu2 keje tu x pnah pikir kan. Ape yang kite ni dpt dari april fool? Seronok menipu org? Seronok tgk org lain menggelabah tanpa sebab? Ape sebenarnye yang kite dpt? Sebenarnye tiada ape yang kite dpt dari perkara tu. Kalau tuhan yang cipta april fool tu xde maknenye die ckp berdosa menipu org. Generasi sekarang ni tau suke2 je tapi kurang berfikir panjag(mcm nenek2 bagi ucapan plak aku ni).
  • Kenape aku x suke april fool(padahal dulu mintak couple time april fool gak,bile proposed je ex akuni x caye langsung,ingat aku prank die ape)? Atas sebab kite xtau adakah bende tu betol2 berlaku atau mainan rakan2 yang kurang berfikir dgn relevan ape kesannye. Kite xkan tau tibe ade org meninggal time2 april fool tu ke. Tibe2 member call "tolong aku weh,nenek aku kene strok tgk kucing menari". Mane kite tau bende tu btol2 jadi kot time tarikh hari menipu sedunie ni berlaku. Bagi aku yang x penah menghadapi kejadian seperti tu,baik aku bersiap sedia je,manela tau korang ni suke sgt sakat member time april fool tetibe satu ari ade kemalangan berlaku kat korang,korang call member korang pastu die pun cakapla dgn korang "april fool!!! korang xyah nak tipu aku". Ape korang rase plak kan. Jadi atas ape2 yang korang buat pun pikirla 2-3 kali ye. Jangan nak jadi budak tolol sgt bile buat satu bende tu.
  • Since sebulan aku x keje ni,hidup aku ni byk bende yang jadi termasuklah mcm pg ke konsert AF buat kali pertama dlm hidup. Pada pandangan aku,konsert tu mmg best bile dilihat dlm keadaan live tp x seperti yang diharapkan dlm tv. Aku x salahkan org2 dirumah yg terase boring tp nasihat aku korang patut pg tgk live kerane ianya sememangnye berbeza dgn ape yang acik2,mak2,akak2,adik2 dan sebagainye tgk dikaca tv. Selain dari AF,ape lg aku buat kan? Byk sgt sampai x ingat(sebab tula member aku slalu marah aku suruh tulis blog,kalau x inila kejenye xingat ape yang aku buat). Mungkin aku ni da nyanyuk kot(bukan kacang nyanyin ye). Ape aku nak tulis lg ni? Pening la plak. AHHA! semalam keje aku tgk drama korea pastu buatla survey kat faceook kan. Macam2 survey yang aku buat mcm bile aku nak kawen,brape anak aku dpt,aku ni romatikus ke,aku ni straight ke x. Ade setengah tu aku setuju sgt dgn keputusannye,tp ade setengah tu mcm hanjeng je,contoh mcm hantu ape yang aku akan jadi,jawapnnye ialah hantu TETEK! ye,buat tergelak je,tp aku percaye cerita ni atas sbb mak aku dulu pnah cite kat aku time2 aku ni masih ni bangku tabika dlu. Jadi bile diberi jawapn sebegitu aku pun layan je,cume aku ni laki,bile mase plak aku ade tetek sebesar pompuan kan. Tibe2 tadi aku terberenti sejenak sbb pasang tv,& skang ni tgh sambung balik. Malam nanti aku akan ke rumah rakan aku dimana kami akan buat potluck sbb jumaat hari jadi die, sblm aku terlambat wish baik aku wish kat sini,
  • HAPPY BIRTHDAY SHERRY.
  • Sambung balik yang kat atas tu,name pun pot;uck jadi masing2 knela bwk bende kan,aku ni ditugaskan bwk air,air buah-buahan(bukan jus tetek ye) ataupun soft drink,senang pagi nanti aku beli je mane2 yang ok. Skarang ni kene tido plak & sblm tido layan drama korea dlu,manela tau dpt inspirasi tulis skrip plak kan(berangan la tu,meletz ke?). Aku nak sambung tgk drama korea & berdoala aku ni tulis blog cpat2 skit & tulis bende2 yang berfaedah skit. Nanti aku nak tido aku nak mimpi bende2 baik skit,xnak mimpi hantu tetek,nanti kang keje nak tetek je kan. Astafirullah aku ni jahat sgt la plak(kalau ganu,jahat tu maksudnye best). Selamat pagi cikgu & murid2 yang nak bersekolah esok,selamat tidur kepada warga Malaysia & selamat menempuh zaman gawat ni. LaLaLaLa.

3 comments:

zachhaydn said...

soalan saya berbunyi..

HARI KEMERDEKAAN, HARI WANITA SEDUNIA, EARTH HOUR DAY, HARI KUCING SEDUNIA, HARI KANSER SEDUNIA, HARI PAHLAWAN tidak di dalam kalendar ISLAM..jadi bagaimana ya..

DUDE, u have NO FUN! nak keje astro mcm ni? gi masuk IKIM sana..wakakakak.. im looking a wild wild west people with open heart, mind and crazy...not type of boring and only see one thing with 1 dot.haha

Muhammad Nur Hafidz said...

bro,sbb aku ni x sambut hari2 yg kau nyatakan la sbb tu aku tulis mcm ni... bukan dpt pahala pun...

Anonymous said...

ni ooo orang yang disebut2 oleh z selalu