Monday, February 23, 2009

Have You Ever... Do You?

  • Lets start the story,once upon a time.tretttttttttttttt!!! Da mcm cite snow white plak kan. Baik aku start tros je lg senang. Kalu tgk last post aku ialah dlm seminggu yang lalu,so aku decide nak tulis blog ni walaupun niat utk tulis blog hari ni x brape ade sgt. Tapi insyallah aku try yagn terbaik punye!utk tulis. Begin with,smlm aku ke wedding kartini & sol,congrats sbb akhirnya melangsungkan hari yang penuh bersejarah sebagai suami & isteri. Moga jodoh bekekalan & byk dpt anak(ayat biasela tu,mcm mak cik-mak cik slalu ckp). Talk about jodoh kan,kadang2 jodoh ni mmg susah nak cari but once kite da jumpe org yang btol,insyaallah sampai mati kite akan bersama. Tapi ade satu story yang aku pening skit,bout my fren yang hidupnye pnh dgn ranjau kepedihan & byk bende yang halang die,actually satu bende je. Approval from her mom(aku tgh ckp pasal kawan pompuan aku), yang kadang2 susah nak predict. As usual dlm relationship ni,mmg akan ade pihak yang x puas ati selagi bende yang benar x ditunjukkan. Mcm aku yang tgh dgr lagu rain-love story ni. Pening bile pikir pasal hal2 mcm ni(kan mak aku da pening skrang ni pasal br blk hosp,ni bukan main2 ye,mak aku br je mintak panadol ngan aku td,skang ni nak sambung blk tulis blog). Kawan aku sorang ni,life die mmg terumbang- ambing skit,nak kate hidup x senang xblh sbb alhamdulillah mmg senang orgnye,tp sbb life die yang terlalu di control oleh seorang insan yang dipanggil mak,jadi hidupnye kurang senang skit. Ape2 yang die nak buat akan diteliti oleh mak die dlu,dr pakaian hingga ke love life die(bab2 lain aku xtau la plak,bkn aku dok serumah ngan die pun). Tadi ptg die pening2 pikir pasal relationship die yang dihalang oleh ibunya sendiri,maklumla instinct mak kan mmg mcm tu,ape yang boleh cume sabar jela kan. Itu je harapan aku & nasihat yang terbaik yang aku blh bg,kalau aku blh tolong insyallah aku akan tolong sebaik-baiknye. Jodoh x blh nak dipaks,kalau dihalang tp jodoh dgn org tu pun harusla kite terime dgn redha & ingat kite ni hidup dlm dunie yang nyata bukan dlm cite barbie ye. Maleh aku nak cite lbh2 sbb aku pun xtau ape lg situasinye yang betol setakat ni. Jadi ape yang aku rase akan aku tulis kat sini. Bagi aku sebagai kawan,aku akan tolong & tolong sebaik mungkin & kalau ade rezeki insyaallah mereka akan bersama. Best partnye adalh,bile aku knal die & aku dianggap sebagai kambing hitam sbb bf die pikir aku nak ngorat kawan aku ni. Act nak kawan je,biasela bile aku da baik ngan sorang tu mmgla aku akan baik sebaik yang boleh. Bak kate kawan2 aku(byk sgt kalau nak tulis name),bile da kawan dgn org yang boleh kite kawan sampai mati,baik jage die org. Jadi ape yang aku nak beritahu ialah,kalau ade pape bende yang boleh i tolong,i akan tolong u sebaik yang boleh(pesanan khas utk kawan perempuan aku yang byk masalah hidup ni). Kepada bf die yang tgh pening pikir mcm mane nak settlekan masalah ni,byk2 la duduk pikir care nak selesaikan masalah ni & cube tanye kat kawan2 yang ade potensi utk menolong kau dlm masalah ni. Insyaallah akan selesai jugak nanti(Kalau nak aku tolong sila2 bg tau je,aku xde masalah punye).
  • Sekarang msk part lain plak ye,skang nak cite pasal mak aku,abg aku,adik aku,adik aku & adik aku sorang lagi ni(wah! melampau aku ulang2 byk kali,kang da kene sepak br tau) yang baru sahaja kene denggi,x pasal2 separuh family aku kene denggi. Die org dimasukkan ke hosp klang yang xtaula lg byk denggi ke x sb aku xpnah pg sane memandangkan sibuk keje & jage umah(poyo je jage umah,padahal kuar keje & melepak lg byk). Alhamdulillah semue da kuar hosp kecuali adik aku yang sorang lg(skang ni bapak aku tgh jage die kat hosp). Bapak aku fobia skit atas sbb hidup die yang kehilangan sorang anak akibat demam yang x dpt dipastikan ape yang buat kakak aku pulang ke rahmatullah tahun lpas. Atas sbb tu bile mule2 abg & adik aku kene denggi & die org dimasukkan ke hosp klang,bapak aku yang tgh main golf kat jakarta tros meluru balik umah naik Garuda airlines(bukan naik burung ye) & ke hosp tros. Insyaallah keadaan akan kembali normal lpas ni(saye melaporkan berita ini dihadapan comp secare live ye).
  • Masuk cite lain plak ni,skang pasal kawan?(jeng jeng jeng). Ha,aku nak cite skit bab2 berkawan ni,biasela skrang ni keadaan da maju,manusia pun da berpikir kehadapan(advance la katekan) tp satu bende yang manusia sentiase lalai iaitu berpikir panjang. Terutama pasal kawan & life. Tapi skang ni aku nak sentuh pasal kawan sbb kalau psl life kadang2 aku pun x pikir panjang gak. Pasal kawan ni,aku br je text ngan kawan aku sorang ni yang mmg jage kawan2 die,& ade sorang member die ni kene tikam blakang(perumpamaan ye,bukan kene tikam dgn pisau). Maklumla bile kite salah kawan inilah akibatnye,kawan2 pijak blakang la,kutuk blakang la & kadang2 kite laia bahawasanye kawan baik kite pun akan kutuk blakang kite. Tapi semue tu bile niat dihati bukan lagi utk berkawan secare ikhlas. Kalau ikhlas xkan jadi semue ni,sbb tula setan akan kacau kaum adam & hawa sampai kiamat. Pastu br la xde dengki,busuk hati sbb semue org da mati & jumpe kat akhirat kan. Jadi kepada sape2 yang terase tgh busuk hati kat kawan2 sendiri atau office mate sndri hentikanlah peruatan tu,sbb tuhan yang maha berkuasa tahu ape yang korang buat(aku ni pun bukan baik sgt nak sound2 org) tp semue ini utk ratapan semue org & utk semue amik ikhtibar & berpikir panjang. Sekian dari aku,sbb aku nak tutup tirai blog aku ni da,da pening nak tulis pae lg,kalau nak diikutkan mmg byk yang akan aku tulis, tp idea2 yang aku nak tulis slalunye muncul bile aku tgh mandi atau gosok gigi kat dlm bilik air. Lain kali aku nak angkut pc aku ni masuk bilik air tempat setan2 suke hang out minum vodka & tulis kat dlm tu berjam-jam. Nanti tgkla byk idea setan2 yang kuar dlm blog ni. Pastu muntah darah aku duk dlm bilik air lame2(Allah dah lakhnat aku br tau,sebaik-baik tempat lain,bilik air gak aku pilih kan,sabo jela kan). Jadi memandangkan aku akan lebih mengarut kalau x stop tulis blog ni baik aku bagi salam pengunduran aku buat hari ni. Assalamualaikum semue,selamat malam,eh! da pagi la. Carus. LaLaLa.

3 comments:

LuLu said...

apish,thanks a lot cuz tolong i...
u nih ske merapik lah!
naik poning eden baco blog ekau nih haa!!!!;)

zachhaydn said...

be friend with a right one, otherwise, u'll started to become more nazi like me.haha

Shakrinal Aldree said...

kau tau kenape aku antara yg suroh kau update. sebab ni jela care aku tau ape citer dgn kau yg busy ni. haha.

neway, aku harap keluarga kau sihat. bpk kau br balik dr indon? kate ar dier main skali ngan bapak aku seyh! bpk aku pon br balik gak. takde ar br sgt. adela hari tu. main dgn budak2 glenmarie. lol.

anyway, hidup ni kan. takyah pikir panjang2 sgt. leceh doh fikir byk2. keep things simple and applicable. yg pompuan mesti tak faham. mesti igt kite lelaki ni tak kisah. lol.

cara ni lah paling senang. tak byk hassle. and it gets the job done! by keeping things simple, basic dan logic dan applicable.. lol. campur emosi la ape bagai tu yg kecoh hidup tak pernah senang. did i tell u that it gets the job done? =D

neway i know u know what im talking about! hehe. keep updating biatch! and jgn baik sgt. dunia ni bukan baik pon. baik dgn diri sendiri sudeyh. (dan baik dgn keluarga!)